Thursday, October 20, 2011

Oorverdovend Stil Rond Victoire Ingabire

Een half jaar voordat mevrouw Ingabire op het vliegtuig naar Kigali stapte, voorspelde ik dat we de komende jaren nog veel van haar zouden gaan horen. De Rwandese president Paul Kagame voorspelde dat het geen huwelijksreis zou worden. En warempel, je kon er de klok op gelijk zetten in het land van duizend heuvels, deze voorspelling van "de tovenaar van Kigali" kwam uit. Victoire Ingabire werd via de staatsmedia grondig zwart gemaakt en vervolgens beschuldigd van alles wat mooi en lelijk is.

We zijn anderhalf jaar verder en Victoire Ingabire zit inmiddels al een jaar veilig achter slot en grendel terwijl het schijnproces zich tergend langzaam voortsleept. In september deed een Nederlander in Rwanda, als een toevallige Simon van Cyrene,  kort verslag van het zoveelste bedrijf in dit door Kagame geregiseerde toneelstuk. Het gaat niet goed met haar zei ze vorige week in de rechtzaal tegen RTL verslaggever Arthur de Leeuw. Sinds haar gevangenschap heeft ze geen kontakt meer met haar echtgenoot en kinderen gehad. Begin mei kreeg ze voor het laatst bezoek van een Nederlandse delegatie uit Rotterdam. Journalist Brenda Stoter schreef daar een verslag van op haar weblog wat vervolgens niet gepubliceerd werd in het AD. De internationale pers heeft haar tenten allang elders opgezet. Op het gebied van democratisering zijn er inmiddels veel mooiere plaatjes te schieten van massademonstraties. Specialisten op het gebied van ontwikkelingssamenwerking zijn druk met het empoweren van vrouwen en het opbouwen van instituties. En dan spreken we nog niet eens over de intimidatie van journalisten, onderzoekers en de mensen die met hun spreken.

De Nederlandse diplomatie had nog wel zo haar best gedaan om het de heer en mevrouw Kagame naar 't zin te maken. Nederlands Ambassadeur Frans Makken las in de aanloop naar de verkiezingen de hutu diaspora in Europa de les over de elementaire beginselen van democratie. Tijdens het bezoek van toenmalig minister van justitie Hirsch Ballin werd keurig volgens het script een hutu in Nederland opgepakt en beschuldigd van betrokkenheid bij de genocide. Mevrouw Basebya zit inmiddels ook al meer dan een jaar vast in Nederland. Vervolgens kneep deze zelfde Frans een flink oog dicht zodat Kagame glansrijk de verkiezingen kon winnen met de zegen van de ganse donorgemeenschap. Weinig verheffend allemaal.

Maar zo wordt worst gemaakt zou Mark Rutte wellicht aanvoeren. Misschien zijn we op weg naar de grand finale van een virtuoos hoogstandje in de diplomatieke carriere van deze Nederlandse diplomaat. Je weet het immers nooit.

No comments: