Thursday, March 3, 2011

ChristenUnie, er is reden voor bezinning!

Nico Schipper, voorzitter evaluatie commissie Verkiezingen 2010, gooit er aan het eind van de avond, naar aanleiding van de "overwinning" van de ChristenUnie bij de provinciale staten verkiezingen nog even een "Saïd al-Sahaf-je" tegenaan:
"Uitslag #PS2011 #CU is zeker niet slechter dan #TK2010. Dit is een basis om met hart en ziel verder te bouwen. Het vertrouwen is er!"
@AHoogendoorn58 (curator WI ChristenUnie) waarschuwt vandaag echter voor een steek-je-kop-in-het-zand reflex, die we ook bij de vorige verkiezingsnederlaag al zagen:
"@roel_kuiper @gerardbeverdam Svp niet teveel relativeren: er is reden voor bezinning!"
Koert van Bekkum's twitter timeline (ND adjunct hoofdredacteur voor de niet-ingewijden) maakt duidelijk dat gereformeerden niet in de mood zijn om te relativeren:
"Ziedaar de eerste tweet van @georgeharinck: Wie kan mij uitleggen waarom ChristenUnie er niet in slaagt te profiteren van halveren CDA?"
Laat ik een poging doen.

De sharia discussie (sorry, ik heb niet de energie om het anders te noemen) aangezwengeld door Roel Kuiper was nou niet echt een strategisch hoogstandje getuige de reacties(zelfs zijn hardcore medestanders zouden dat moeten beamen). De reacties daarop spraken namelijk duidelijke taal:
@AHoogendoorn58
"@TijsvandenBrink @andre_rouvoet @roel_kuiper In Grondwet positief duiden wat we willen; shariaverbod in Gw is goedkope verkiezingstaal."
@henkvanrhee1 (voormalig direkteur partijbureau ChristenUnie)
"Is CU eindelijk voorbij politiek correct denken inzake islam, begint ND politiek correct te doen."
"Roel Kuiper in Trouw, eindelijk een duidelijk geluid van de CU over islam. Grondrechten voor iedereen en blokkade voor sharia. Zo moet het."
Daarmee verwijst Henk van Rhee naar de kritiek van ND hoofdredacteur @Peterbergwerff op pleidooi om anti-sharia bepaling op te nemen in de grondwet. Twitter levert altijd prachtige quote's op. Zo vatte @PeterBergwerff zijn gebrek aan enthousiasme over Roel Kuiper's anti-sharia pleidooi kort samen:
"@Annekjen @gertjansegers Omdat ik veronderstel dat CU ermee inspeelt op anti-islamsentimenten die oiv PVV hypen."
Verwijst vervolgens naar een samenvatting van kritische kanttekeningen van immer vlijtig twitterende historicus JD Snel:
"@JDSnel De sharia in de grondwet – Hoe de CU met doldwaze voorstellen de liberale rechtsstaat schaadt http://bit.ly/hO0vUf"
Koert van Bekkum, adjunct hoofdredacteur Nederlands Dagblad, was natuurlijk niet te beroerd om nog wat kolen op het vuur te scheppen:
"Na CDA hanteert ook CU anti-islam frame in definitie Nederlandse identiteit. Wilders kan dat beter, en dus spint vooral hij er garen bij 2/3"
"Goslinga en Kennedy volgen in Trouw analyse van Bergwerff (http://bit.ly/dPKZcq) van CU-claim op rechtsstaat door shariaverbod 1/3"
"James (man van CU kandidaat Simone Kennedy) legt schuld bij CDA, maar beschadigt door CU mee te nemen kandidatuur echtgenote voor senaat. Wat vindt Simone daarvan? 3/3"
Dat Henk van Rhee weinig met vrijgemaakt gereformeerden en het ND opheeft, was mij al een tijdje duidelijk, lees bijvoorbeeld dit "juweeltje" uit zijn timeline:
"Onzinonderzoek van ND over gebrek steun CU-achterban nieuwe missie. Partij is breder dan vooral vrijgemaakte ND-lezers."
Een gezellige sfeer stijgt op uit dergelijke opmerkingen van deze van Rhee. In plaats van een Islam debat (alleen het woord al) was het dus toch een interne afrekening met "tegenstanders". Je hoeft geen Jack de Vries te heten om te weten dat dergelijke praktijken onvermijdelijk tot verkiezingsnederlagen leiden.

No comments: