Wednesday, October 27, 2010

Victoire Ingabire In Kagame's Cuckoo's Nest

Victoire Ingabire loopt een reëel gevaar om in de gevangenis zodanig te worden gemarteld dat ze er blijvend letsel, psychisch of lichamelijk, aan over houdt. Het is duidelijk dat Paul Kagame er op uit is om haar geestelijk en fysiek kapot te maken.

Steun haar daarom door lid te worden van haar FACEBOOK group en volg haar op twitter.

Dat gevaar is objectief vast te stellen, als we de lange lijst van politieke gevangenen nalopen, die zodanig door Paul Kagame onder handen genomen zijn dat ze nu, of lichamelijk of geestelijk gebroken zijn. De behandeling die je in de gevangenis van het regime in Kigali krijgt doet denken aan de film "one flew over the cuckoo's nest".

Gaspard Musabyimana, een Rwandese blogger uit Frankrijk, beschrijft hoe gezonde politieke opponenten sinds 1994 door Paul Kagame's regime uitgeschakeld zijn.

Een korte samenvatting: Kolonel Munyakazi verloor zijn gezichtsvermorgen door langdurige opsluiting. Ubalijoro Bonaventure, een politicus, werd gevangen gezet vanwege zijn voorstel om te onderhandelen met de oppositie "in exile", een aantal jaren later kwam hij in een rolstoel uit het gevang en stief niet veel later. Habimana Bonaventure, ook een politicus, ging gezond de gevangenis in, maar kwam er een aantal jaren volledig gehandicapt uit. Bizimungu Pasteur, President van Rwanda na 1994, werd gevangen gezet omdat hij het in de verkiezingen van 2003 wilde opnemen tegen Paul Kagame, kwam er in 2007 zowel lichamelijk als geestelijk gebroken uit. Dr Théoneste Niyitegeka zit nog steeds gevangen vanwege zijn deelname aan de verkiezingen van 2003 (hij had geen toestemming van Paul gevraagd).

Dat zijn de feiten.

No comments: