Wednesday, August 18, 2010

Maxime Verhagen Desinformeert Tweede Kamer

Tessel Blok, journalist bij Villa VPRO,  interviewde  op 10 augustus 2010 Filip Reintjens,  kenner van de landen rond de Grote Meren in Afrika en verbonden aan de Universiteit van Antwerpen,  naar aanleiding van de Rwandese verkiezingen. In dat interview (waarvan hier het transcript) doet Filip Reintjens de uitspraak dat Maxime Verhagen de Tweede Kamer  in zijn beantwoording van Kamervragen  op 30 juli 2010 met betrekking tot de context waarin de Rwandese verkiezingen plaatsvonden eigenlijk heeft
"gedesinformeerd"
Het lijkt me voor de hand liggen dat Tweede Kamerleden de minister hierover aan de tand voelen. Na de verkiezingen  in Rwanda probeerde het Ministerie van Buitenlandse zaken op 17 Augustus via ambassadeur Frans Makken er toch nog een enigszins kritische draai aan te geven in een overduidelijk onoprechte uiting van "bezorgdheid" waarin je tussen de regels vooral bezorgdheid over de eigen reputatie leest.

Er mag tenminste aan de minister gevraagd worden wat de reden is voor de accent verschuiving sinds 9  Augustus. Wat zijn de nieuwe feiten? Het was ook al op 30 juli duidelijk dat er geen sprake zou zijn van vrije en eerlijke verkiezingen in Rwanda. Waarom heeft Maxime Verhagen de Tweede Kamer toen bewust  voorgelogen? Waarom heeft Maxime Verhagen bij de beantwoording de informatie van mensenrechten organisaties, kritische specialisten zoals Filip Reyntjes, maar ook de informatie hierover van Victoire Ingabire's UDF-Inkingi partij en Frank Habineza's Groenen niet meegenomen? Welke specialisten zijn wel geraadpleegd bij de beantwoording? Als de kamer dit gewoon laat gebeuren, kan Maxime in de toekomst  bij de beantwoording van vragen van Kamerleden wat mij betreft ook putten uit het werk van Godfried Bomans.

No comments: