Friday, October 31, 2008

Lieve Joris in Nova

De schrijfster Lieve Joris denkt in Nova ons eventjes de werkelijkheid in Congo te vertellen. Ongeooflijk wat een treurige uitzending. Vooral die laatste zin waarin zij een rwandandees gezegde aanhaalt en congo met een hond vergelijkt.

De werkelijkheid is dat er door de internationale gemeenschap erkende verkiezingen in Congo gehouden zijn. Dat betekent dat ook Nkunda zich zal moeten onderwerpen aan het centrale gezag in Kinshasa.

De werkelijkheid is dat Nkunda geholpen wordt vanaf Rwandees territorium, zoals de VS gisteren heeft bevestigd, terwijl het Congolese leger geen wapens kan kopen in het buitenland.

De werkelijkheid is dat de diplomaten Kigali platlopen, en dan nog de brutaliteit volhouden dat Paul Kagame niets met het conflict te maken heeft.

En tot slot, volhouden dat dit conflict zich in het luchtledige afspeelt, zoals mevrouw Lieve Joris ons wil doen geloven is een grove leugen. Kagame wordt nu gedwongen om aan tafel te zitten met Kabila in Nairobi om eindelijk eens open de kaarten op tafel te leggen. Dat heeft hij niet gedaan uit eigen beweging. Diplomaten van de EU hebben hem het mes op de keel gezet, die schoft.

No comments: