Friday, July 25, 2008

arrestatiebevelen tegen Rwandese FPR


copyright De morgen
België is bereid om de Spaanse arrestatiebevelen tegen leden van het Rwandees Patriottisch Front (FPR), de partij van de Rwandese president Kagame, eventueel op Belgische bodem te laten uitvoeren. Dat zegt Federaal procureur Philippe Meire in een interview met het onafhankelijke persbureau Hirondelle.

"Laten we duidelijk zijn: de arrestatiebevelen zullen uitgevoerd worden buiten de personen die immuun zijn voor rechtsvervolging om", zei hij in het interview dat op 19 juli werd gepubliceerd.

Officiële delegatie
"Rwanda is aangedaan omdat we hen hebben gewaarschuwd dat de Spaanse arrestatiebevelen zouden uitgevoerd worden tegen een Rwandees die de delegatie begeleidde die in mei dit jaar naar België zou reizen. Maar wij zijn tegenover de Spanjaarden wettelijk verplicht om de bevelen uit te voeren", aldus de federale procureur.

Meire verwijst naar het bezoek van de nieuwe Rwandese minister van Buitenlandse Zaken Rosemary Museminali aan België dat in mei te elfder ure werd afgelast. Reden daarvoor was de aanwezigheid in haar delegatie van Joseph Nzabamwita, de nummer twee van de buitenlandse veiligheid in Rwanda.

Misdaden tegen de menselijkheid
Zijn naam komt voor op de lijst van veertig Rwandese officieren, leden van het FPR, tegen wie de Spaanse rechter Fernando Andreu op 6 februari arrestatiebevelen wegens "genocide, misdaden tegen de menselijkheid en terrorisme" heeft uitgevaardigd.

Meire wijst er ook op dat als een ontvankelijke klacht wordt ingediend tegen het FPR voor de Belgische rechtbanken, die zal worden onderzocht. Hij reageert op de steeds weerkerende kritieken over partijdigheid van de rechtbanken, waarvoor vooral Hutu's verschijnen die beschuldigd worden van betrokkenheid bij de Rwandese genocide van 1994. Terwijl het FPR, dat grotendeels uit Tutsi's bestaat, ook verdacht wordt van grove misdaden.

Immuniteit
Het federaal parket heeft de authenticiteit van de uitspraken van de procureur bevestigd. Het onderstreept dat het Belgische gerecht zich moet houden aan de uitvoering van alle internationale arrestatiebevelen. Maar bepaalde personen kunnen wel genieten van immuniteit door hun aanwezigheid in een officiële delegatie, aldus een woordvoerster. (belga/mvp)

No comments: